Fransızca Hazırlık Sınıfı Dil Eğitimi
Galatasaray Üniversitesi Fransızca Hazırlık sınıfında eğitim, öğrenciye öğretim dili Fransızca olan lisans programlarını izlemek için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmak üzere düzenlenmiştir. Bu çerçevede, öğrencinin yıl sonunda
- Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına göre B2 dil düzeyine erişmesi,
- Lisans programına özgü dil kullanımlarını, kavramları ve terimleri başlangıç düzeyinde edinmesi,
- Genel olarak üniversiteye özgü eleştirel ve yöntemsel düşünme becerilerini geliştirmesi amaçlanır.
Bir yıl süren hazırlık sınıfının ilk döneminde haftada 24 saatlik ders programıyla Fransızcanın dört temel beceride (okuma, dinleme, konuşma, yazma) eşit olarak öğrenilmesi ve kullanılması sağlanır. İkinci dönemde ise haftada 22 saatlik ders programıyla öğrenci; toplum sorunları, çevre, politika, ekonomi, bilim ve teknoloji gibi temel temalarda genel dil kullanımını dört beceride geliştirir, ayrıca haftada 2 ya da 4 saatlik “Mesleki Fransızca” dersi ile lisans eğitiminde devam edeceği alana özgü dil kullanımlarını öğrenmeye başlar.
Ders programlarında genel olarak, öğrenciyi merkeze koyan eylem odaklı yaklaşım çerçevesinde öğrencinin etkinlikler gerçekleştirmesini gerektiren proje tabanlı öğrenmeye ağırlık verilir, ayrıca benimsenen iletişimsel yönteme uygun olarak güncel ve gerçek dil kullanımına yönelik ders materyalleri ve uygulamalardan yararlanılır. Bütün bunların yanı sıra uzaktan eğitim teknik ve olanaklarından yararlanılarak, ters yüz sınıf ve kendi kendine öğrenme modelleriyle öğrencinin kendi öğreniminde daha fazla sorumluluk alması sağlanır.
A l’Université Galatasaray, le curriculum de l’année préparatoire est organisé de manière à ce que les étudiants acquièrent les connaissances et compétences nécessaires pour suivre les cours de licence dispensés en grande partie en français. Dans ce cadre, l’objectif est de les amener à la fin de l’année à :
- atteindre le niveau B2 selon le CECRL,
- acquérir les notions et termes, ainsi que les utilisations langagières spécifiques à leur programme de licence,
- et développer, de manière générale, leur esprit critique et méthodologique conformément à la vie académique.
Avec 24h de cours par semaine au premier semestre de l’année préparatoire, les étudiants apprennent et pratiquent le français dans l’ensemble des quatre compétences langagières de base (écouter, lire, parler, écrire) et au deuxième semestre, avec 22h de cours par semaine, ils développent leur pratique du français dans ces quatre compétences à travers des thèmes principaux tels que les problèmes de société, l’écologie, la politique, l’économie, les sciences et technologies, etc. Par ailleurs, avec 2h ou 4h de cours de « français de spécialité » par semaine (selon leur département) ils sont initiés à suivre des cours disciplinaires tout en français.
Dans les cours, l’apprentissage par la pédagogie de projet qui pousse les étudiants à réaliser des tâches/actions sociales est mis en avant conformément à l’approche actionnelle qui situe l’apprenant au centre de son propre apprentissage. Des supports et applications centrés sur l’utilisation authentique et actuelle de la langue y sont utilisés en respectant l’approche communicative dans la didactique des langues. Par ailleurs, les étudiants sont également amenés à se responsabiliser davantage dans leur apprentissage en se servant des techniques de cours hybrides/en ligne, de classe inversée et d’auto-apprentissage.